веганството

 

Темпехът заздравява костите и пази червата

Темпехът е храна, направена чрез контролирана ферментация на сварени соеви зърна.

Този фермент на темпех свързва соевите зърна в компактна бяла маса и произвежда естествени антибиотични агенти, за които се счита, че увеличават телесната защита от чревни инфекции и която оставя соевия изофлавин непроменен.

Темпехът е бил любима храна и основен източник на протеини в Индонезия в продължение на неколкостотин години, но става все по-популярен в света, тъй като се увеличават значително хората, особено вегетарианци и вегани, нуждаещи се от изофлавин. Те, освен другото, откриват разнообразния и добър вкус на темпех, намират структурата и протеиновото съдържание за интересно.

Темпех е много хранителен и съдържа множество здравословни съставки, включително основни аминокиселини и соеви фитохимикали. Основните фитохимикали всъщност са изофлавин и сапунините. По-популярните здравословни ефекти на изофлавина са: заздравяване на костите, намаляване симптомите при менопауза, намаляване риска от коронарни болести на сърцето и е антиканцерогенен. В темпеха са запазени всички фибри на соевото зърно. Ензимите му, образували се в процеса на фермантация, подобряват храносмилането.

Темпех има относително твърда структура и аромат на гъби. Може да бъде използван по различни начини - обикновено се запържва до златистокафяво, но често се използва и като съставка към супи, салати и сандвичи. (24часа)

 

Сайтан - месото на будистите

Този хранителен продукт е направен от пшеничен протеин. Приготвя се, като от тестото, направено от пшенично брашно и вода, се отмие нишестето, оставяйки само протеина, който може да се приготвя и обработва по различни начини. Въпреки че е все още недостатъчно известен, е алтернатива на базираните на соя заместители на месото като тофу. Често се използва вместо месо в азиатската, вегетарианската, будистката и макробиотична кухня.

Пшеничният протеин е най-популярен в Китай, където се счита, че е добит за първи път, както и в кухните на други източни и югоизточни азиатски държави. В Азия често се среща в ресторанти, сервиращи основно на будистки клиенти, които не консумират месо и които въпреки всичко обичат да ядат безмесни версии на месни ястия.

Тъй като първоначално е популяризиран във втората половина на двадесети век от поддръжници на макробиотичната диета, сай-тан е името, с което пшеничният протеин е известен в повечето англоезични държави. На Запад готовият пшеничен протеин може да се намери в азиатските пазари и в магазини за здравословни храни. (24часа)

 

Доктор Георги Гайдурков е нутриционист - лекува само с промяна в начина на хранене. Зад това не особено грабващо описание стои човек, благодарение на когото трима мои близки приятели се върнаха от свръхтежка в нормална категория и задържаха резултата. Нещо, което не съм виждал да става с обикновените диети.Д-р Гайдурков постепенно се превръща в градска легенда, като славата му се носи по най-утвърдения метод – от уста на уста. Ученик на Лидия Ковачева (не случайно лапсус често го прекръства на д-р Гладурков), той казва за себе си: "Аз не съм лечител. Това, което практикувам, е строга научна медицина."
Георги Гайдурков е лектор на форума "Храна" (27 ноември, Модерен театър), организиран от Горичка.Кой сте вие, д-р Гайдурков?

Роден съм 1961 г. в София. Завърших Медицинска академия през 1985 и в казармата бях военен лекар в Ардино и Златоград. После ме изпратиха по разпределение в Окръжната болница във Враца - първо в Бърза помощ, после бях участъков лекар, накрая в бъбречното отделение на Окръжна болница в София - на последното място работих 12 години.

От дете боледувах много: катари на горните дихателни пътища, отрязани сливици. Зимата за мен беше синоним на страдания заради честите простуди. Имах също хронична язва и колит. От най-малкото течение настивах, затова даже облепях вратата с лейкопласт. Приятели ми казаха за Лидия Ковачева (автор на "Целебният глад" - бел. ред.) и ме посъветваха да я посетя заради моите болести. През 1992 г. се срещнах с нея от професионален интерес. Чувствах се двояко - от една страна, интуицията ми казваше, че нейният метод е толкова ясен и прост, че няма как да не работи, а от друга, лекарят в мен смяташе това за пълни глупости. След срещата като лекар скептик реших да променя стила си на хранене - дотогава на всяко хранене ядях месо и се тъпчех с шоколади. Преминах на пълнозърнест хляб и салати. За една седмица спрях да боледувам - настинките и гриповете останаха в миналото. Дотогава бях стигнал до абсурдното положение да меря точно колко да ми е вдигната яката на полото, за да не ме заболи гърлото. Започнах да ходя с леко шушляково яке през зимата. Здравето се върна - преди след стоенето в помещение с дори леко открехнат прозорец трябваше да съм на хапче. Лидия Ковачева приемаше много хора и започнах да ? помагам - тя нямаше медицинско образование, затова се нуждаеше от съвети за лекарствата, снемах анамнези. Този беше един втори университет за мен. Направих няколко гладувания, както тя ми препоръча, после и по Пол Брег. Разбира се, направих и грешки. Много хора се излекуваха, но връщайки се към стила си на хранене, пак се разболяваха. Нещо липсваше в пъзела, затова изградих система за хранене след оздравяването. Това е медицината на Хипократ - лекарството ти да бъде твоята храна и храната ти да бъде лекарство. Още от древността e осъзнато, че не може да вкарваш чужди на тялото субстанции в него и да си здрав. Успоредно с работата си започнах да приемам пациенти. През 2001 г. реших, че вече мога да напусна работата си в болницата и да съм полезен с "природната" медицина, с една система за хранене, не диета - здравият човек няма нужда от диета, тя е само за болните.Какво е храната?

Всяко животно знае коя е видовата му храна и я яде по инстинкт. В супермаркетите няма храна за Homo Sapiens, а някакви химии. Още Хипократ изрично е забранил в клетвата, която дава всеки лекар - няма да дам поисканата ми отрова. Храната има най-голяма връзка със здравето. Да не забравяме, че ние, хората, сме част от природата. Почистваме къщата, улицата, но не и тялото си. Автомобилът задължително преминава годишна профилактика, а тялото ни? Пряка е връзката между това, което ядем, и как се чувстваме. Когато сме кисели например, това е от отпадъците, които плуват в нас и променят pH-то на кръвта ни.Коя е храната на човека? 

Плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени и бобови варива. Като празнична храна, т.е. рядко, може да се допълва с млечни и месни произведения. Здравият човек може да си позволи празнична храна. Далеч съм от всякакъв фанатизъм. Не бива да сме в окови. Всеки трябва да намери златната среда за себе си. Социални сме и храната е част от общуването.

Здравето е динамична величина. Всичко в нас непрекъснато се разгражда и изгражда. Човек може да бъде в добро клинично здраве дори в шумния град. Традиционното българско хранене е главно растителни продукти - 200 дни в годината българите са постили. Никой не е готвил на децата отделно, нито им е давал мляко през постите. Колко мъдро - сега вече е ясна връзката между млякото и детския диабет. Пряко свързано е с автоимунните заболявания. Кравето мляко причинява алергии с казеина. За алергиите обикновено е виновен чужд белтък, който организмът се опитва да снеме от себе си. Когато този процес е много агресивен, имунната система дори унищожава организма. Болестите имат един корен - натрупване на чужди субстанции. Тялото работи като морето - опитва да се изчисти, като изхвърли чуждите тела. Утайките, чуждите вещества предизвикват запушвания като инфаркти, инсулти, камъни в бъбреците и жлъчката, шипове. Дори анемията е запушване.С какво се храните вие?

Това, което препоръчвам и на пациентите си. Не изключвам месото - аз самият ям пилешко и риба веднъж на два месеца. Приготвям ги на пара. Млечните ги включвам на периоди. Обикновено си готвя сам. С мои бивши пациенти искаме да направим малко бутиково ресторантче, където ще има избор от подходящо приготвени здравословни храни.Какво ще препоръчате за храненето на децата?

Имах пациентка, която беше загубила дете поради тежка токсикоза в късен етап на бременността. Всички лекари бяха на мнение, че следваща бременност би била с още по-тежки последствия. Тя направи няколко пречиствания и я изкара безпроблемно, което беше странно за медицината.

Здравето започва още от родителите. Грижата за децата трябва да започне още преди да се родят. За съжаление родителите масово работят против децата си. Кърменето например е страшно важно - агалактията (липсата на кърма - бел. ред.) е непозната в природата, а всяка втора родилка няма кърма и децата се хранят с изкуствена храна. Това е пагубно за тях. Груба грешка в на педиатрите е, че не съветват майките как да се хранят, така че да имат кърма.Какво е натуралната хигиена?

Начин за лечение без лекарства, само чрез природата. В САЩ тя е призната официално. Вирусите и бактериите винаги са част от екосистемата на тялото ни. Те причиняват болест само когато има почва за нея. Ако си мислим за всяка бактерия като за едно дърво, то нашите тела са покрити с амазонски гори от бактерии. Когато пием антибиотици, все едно палим и изсичаме тези гори. Предизвикваме екологична катастрофа в организма си.

Корените на западната медицина не са по-глупави от тези на източната, просто е станала твърде аналитична. Все повече се наблюдават тенденции за връщане към корените, към интегритета. Западната медицина е дала добър анализ. Бъдещето обаче е синтез на постиженията ? и широкообхватния поглед на източната. В западната медицина има десетки теории за заболеваемостта, но няма истинска етиология. Високото кръвно е нелечимо - на пациентите се изписват лекарства, които те трябва да пият цял живот. А то се лекува само за две седмици, дори без да гладуваме - само със смяна на хранителния режим. Съвременната медицина постепенно започва да осъзнава, че болестите не са изолирани строго една от друга. Например през 1985 г. не съществуваше болестта "метаболитен синдром" - а това е причината за диабета, високото кръвно, цирозата, заболявания на яйчниците и още много проявления. Бъдещето на медицината е да улавя тези връзки. Аналитичността е стигнала абсурден етап - хиляди синдроми, надробени на най-малки парченца и описани в огромни томове, които никой лекар не може да прочете всичките. Всеки човек е уникален и, образно казано, замита боклука от къщата си в различен ъгъл заради разликата в гените. Балонът на здравето се пука там, където стената му е най-тънка. При някой например ще е инфаркт, при друг - инсулт, при трети - артрит.

Грипът е нещо прекрасно, защото е катализатор - потим се, храчим, изхвърляме боклука. Няма смисъл да потискаме симптомите. Умният човек няма да чака да се лекува с грип, няма и да хвърля отрова в кръвта си.Възможно ли е да се излекува рак по този начин?

Пътят е същият, но е много труден, особено ако има метастази. Това е все едно човек да не е изхвърлял боклука цял живот от къщата си, а да го е трупал в пликчета навсякъде из нея. Възможно е да се спаси, но трябва да започне в началото на болестта. Операцията за отстраняване на тумора помага.Кои други тежки заболявания могат да бъда излекувани?

Високо кръвно, диабет, стомашно-чревни болести като язва, гастрит. Имах пациентка с тиреоидизъм на Хашимото, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Няколко месеца след промяна на режима си прави изследване и резултатите ? показват, че е здрава. Тя живее в Кипър и тамошният лекуващ я лекар не ? повярвал, че е била болна от това, защото според съвременната медицина тиреодизмът на Хашимото е нелечим.Как протича процесът на лечение?

Най-общо казано, в три стъпки. Ако организмът няма тежко заболяване или е на лекарства, започваме с прочистване - спираме готвената храна за две седмици, само плодове, зеленчуци и сокове. За омекотяване на режима може да се хапват ядки, които са си хранене, чайове, и някои суперхрани (това са описаните от американския автор Дейвид Улф храни в едноименната му книга - бел. ред.). Намаляваме лекарствата, но не ги спираме напълно, ако са важни. Вторият етап е десетдневно захранване - включваме и готвени човешки храни (зърнени и бобови варива, зеленчуци на пара). След като се захраним, изграждаме един стил на хранене. В него има и един дял на празнична храна - всеки избира колко и какво. Не трябва да се пренебрегват също така лекарят-слънце, лекарят-вода и лекарят-вятър.

Когато не може да се направи пречистване, например при инсулинозависим диабет, тръгваме от по-бавно лечебно хранене за около три седмици. Във всички случаи стратегията е една, но тактиката варира - тя е важна и не може да се самодейства. Целта ми е не да имам вечни пациенти, а лекуваните сами да се превърнат в лекари на себе си - да са достатъчно здрави и да нямат нужда от мен. Но трябва да имат желание. Както е казал Христос на куция - стани и ходи. И той става и прохожда, защото желае да оздравее. Никой лекар не лекува. Ако е нарушена екосистемата на пациента, тя трябва да бъде възстановена. В този смисъл здравето е просто. Сложно е само когато стигнем до крайности - цироза, отрязани крайници.Какви са отношенията ви с официалната медицина?

Не ми харесва този термин "официална" - намеква, че медицината, която практикувам, е неофициална, неодобрена.Добре, да я наречем традиционна. 

Съвременната медицина не е и традиционна - тя е само на около 200 години. Силна страна ? е спешната помощ - например за възрастен човек с пневмония няма друг начин да се спаси освен с антибиотик. Други силни страни са спешната патология и диагностиката.

За съжаление клиничната медицина е аналитична, но не е синтетична и не може да направи интегрални изводи. Работи на парче - хапче за сваляне на температурата, хапче против повръщане. Това е все едно боклуците от плажа да ги хвърлиш в морето, за да не се виждат. Предотвратяването на повръщането е пък все едно да спреш вълнението на морето, което е естественият му начин да се прочисти.

Не съм имал конфликти с клиничната медицина. Консултирам се със специалисти, най-вече от констативна гледна точка. Най-често работя задочно с лекаря, който е диагностицирал заболяването, и все повече радостно се изненадвам, че те ми изпращат пациенти. Много често са идвали и лекари за лечение. С клиничната медицина може да се работи. Лабораторните изследвания например са задължителни. Аз не съм лечител - това, което практикувам, е строга научна медицина. На всяка стъпка следя резултатите. Преди да започна да лекувам пациент, правим поне една много подробна кръвна картина.Какво е мнението ви за храненето според кръвната група?

Истината е някъде по средата. За кръвните групи е вероятно да има такава корелация, но тя не е толкова силна, колкото факта, че всички сме хора и в нас протичат еднакви биохимични процеси. Хората от B кръвна група, които според теорията се нуждаят от месо, оздравяват по същия начин като хората с А кръвна група, които са вегетарианци.За мен основата е човешката храна - ние сме хора, а не вълци илитигри. Не може да сипеш керосин в бензинова кола - тя ще върви донякъде, после моторът ще се скапе.Д-р Георги Гайдурков:

Как да свалим излишните 10 кг?

Преди всичко, като постигаме в нас баланс, с други думи – здраве. Здравословното тегло може да бъде само част от здравето. Редукция на килограми и изграждане на последващ стил на хранене провеждайте само с вашия лекар!

Ето една примерна структура:

1. Редуцираща програма от 14 дни.
Целта е не само да постигнете сваляне на килограми, а организмът да изхвърли непотребни вещества и в същото време да попълни неизбежните съпътстващи това състояние дефицити.
Консумират се: сурови плодове (желателно без банан), сурови зеленчуци (задължително без сол и мазнини), сурови ядки (без фъстъци). Количество плод и зеленчук – до 1,5 (2) кг дневно; ядки – до 150 (200) г дневно. Часове – свободни. Плодовете не се смесват с друго, ядат се само на гладно (2 часа интервал от другите храни).
Течности – свободно, изворна вода и билков чай (с лимон) между приемите на храна. Без мед! Медът е с висок гликемичен индекс (ГИ) и се превръща в лош холестерол и мазнини. При нужда от сладко – до шепа фурми, смокини.
Изхождане – 2 пъти дневно. Ако няма – повече киви, круши.
Спортувайте. Ще свалите 4-6 (7) кг в зависимост от енергоразхода и изхождането.
ВНИМАНИЕ! Здравословната редукция е постепенна и никога не е гонене на килограми, а постигане на здраве.

2. Захранване за 7-10 дни.
Освен суровите продукти включвате постепенно задушени зеленчуци (без картоф), зърнени и бобови варива: киноа, царевица (замразена, не консерва – консервите имат сол), елда, леща, нахут, грах. Все още без сол и добавена мазнина. Запомнете: наднорменото тегло е свързано най-вече с добавянето на сол и екстрахирани в бутилка мазнини. Необходимите соли и мазнини се съдържат в самите продукти. Ползвайте за овкусяване пъстър букет подправки, включително лимон, чесън, люто чушле, смлени на паста сурови ядки.

3. Съставяне на балансиран стил на хранене.
Това е дългосрочната стратегия. Без нея следва познатият йо-йо. В тази част се надграждат животинските продукти: млечни, яйца, меса. Стилът е индивидуален, но има основни правила:
- Старайте се голяма част – около 75%, да бъдат суровите растителни храни
- Комбинирайте животинските храни преимуществено само със сурови зеленчуци
- Намалете солта до минимум! Внимавайте за съдържанието на скрита (търговски добавена) в продуктите сол. Заменете я с подправки (без сол в тях). При нужда – само щипка диетична сол с редуциран натрий (калиева сол – 66% калий)
- Редуцирайте до минимум добавката на екстрахирани мазнини: олио, зехтин и др. Извлечени извън тъканта на продукта (семена, маслини), те са трудно разградими и се трупат в тялото. Ползвайте самите продукти: смлени на паста ядки – за приготвяне на дресинги, вкл. със суров жълтък; авокадо, обезсолени маслини (пасирани на безсолно песто). Допустимо е краве масло – до 30 г дневно. Всички тези омазнители са неутрални. Могат да се добавят във всички храни, но след термичната обработка.
- Избягвайте технологично преработените храни: на първо място хляба (заменете го със зърнени варива), тестени продукти, паразитни храни като чипс
- Не се страхувайте от сладкиши с нисък ГИ: сушени плодове, домашни бонбони (приготвени от смлени ядки, фурми, какао и др.). Стандартният шоколад също е неутрален, видът е по избор – до 100 г дневно. Сладките храни се консумират винаги самостоятелно, не смесени с другите.

След около месец хранене можете да повторите стъпките в съкратен вариант – например редуцираща програма за 7 дни, захранване за 2 дни. До 3 дни от първата стъпка не се нуждаят от захранване.

 

. Плодов сок-фреш: Цитруси (грейпфрут) и др.
                               Зеленчуков сок-фреш:,моркови+ целина, магданоз, коприва, тученица, червено цвекло, парченце джинджифил-корен,картоф и др. 
Плодове-диня,боровинки,круши,къпини,малини... и др. по избор 
Суров зеленчук: морков,домати,краставица,магданоз, целина, рукола, кълнове от
люцерна, глухарче, зеленолистни и др.
Зелени подправки - джоджен,копър,босилек, (чесън, лук) + лимон, парченце джинджифил-корен и др. БЕЗ сол и МАЗНИНА!
Сурови ядки -конопено семе, небелен сусам(смила се преди консумация), шам фъстък,орехи, кашу, кайсиеви ядки, бразилски орех, лешник, тиквено семе,  слънчоглед и др. Без фъстък!
Препоръчителни рецепти: "ФРЕШ - ГАСПАЧО" - настъргани моркови,домат, червено цвекло и др. зеленчук по "избор се пасират, добавят се смляни ядки (сусам,конопено семеи др.). По желание се подправя с лимонов сок, джоджен,копър,босилек, (чесън).
домашни бонбони: кашу, бадем, смлян шам- фъстък и др., петмез фурми, канела,, (ванилия), щипка джинджифил - прах ,сурово какао,спирулина.
Крем-фреш от пасиран банан и авокадо
Прясно мляко” от кашу, бадем, орех (като дресинг от кашу, но по-разредено)
НЕ СЕ ПОЛЗВА ГОТВАРСКА СОЛ! ВМЕСТО СОЛ – “СОЛЕН ДРЕСИНГ”: настъргани червено цвекло и/или целина, смляни на прах сушени зеленчуци, лимон, чесън, парченце домат или чери-доматче – пасират се.  (По желание – МИНИМАЛНО количество диетична калиева сол – 66% калий LoSalt).
ДОБАВКИ:
   ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ -  1-2 суп. л.
   СПИРУЛИНА – 1-2 ч.л.
   МАКА – 1-2 ч.л.
   КУРКУМА – ½ ч. л. 
Бирена мая – 2-3 суп.л. дневно МЕЖДУ храненията
Бъзак – 20 зрънца дневно се сдъвкват и изяждат.
Чай – полски хвощ, троскот, дребноцветна върбовка, котешки нокът и др. 

 СЛЪНЦЕ!
 ДВИЖЕНИЕ: виброгимнастика, танци и др
Д-р Гайдурков препоръчва книгата на Владимир Мутаров “Стани столетник”, книгата на Дейвид Улф “Суперхрани”, книгата на Пол и Патриша Брег “Чудото на гладуването” 

http://gaydurkov.wordpress.com/%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81/
http://sanitasbooks.wordpress.com/
За любителите на млечните продукти - ядковото мляко се прави като първо се накиснат ядките докато набъбнат, после се блендират с вода и накрая се прецежда. Това което остане в цедката, с малко лимон, пък може да замести киселото мляко.  Друга рецепта, която мога да предложа е постният таратор. Прави се както обикновния, но се добавят счукани орехови ядки и млякото се замества с вода с оцет. Аз ползвам непастьоризиран ябълков оцет от био магазина. Третото - както вече споменах е, че сусамовият тахан успешно замества олиото в салатите, като, след като режимът е на сурови ядки, най-подходящ е суровият тахан. Друго - традиционната рецепта за гаспачо е: домати, зелени чушки, краставица, малко лук и чесън се блендират с вода до хомогенна консистенция. Гарнира се с нарязани на малки кубчета лук и чушки в малко количество. Традиционното гаспачо е със зехтин и сол, ние можем да добавим за вкус малко тахан и солени подправки. Такава подправка, която ми замества солта е мленият кимион, също мленият сминдух и сухият чесън. 

 

Икономично меню за здраве

 

д-р Георги Гайдурков

Постоянно се твърди, че здравословната храна е скъпа и че, за да е здрав човек, трябва да има много пари. В тази публикация ще покажем противното.
Здравето е достъпно и за най-бедния. И последният пенсионер, дори с най-ниската пенсия, може да си осигури истински здравословна храна и здраве, които са достъпни за най-богатия.
В живота най-важните неща са универсално налични. Най-дефицитно е онова, което е най-излишно. За да успеете, е необходимо само едно: желание.
Можем да го кажем и с по-красивата дума: любов. Защото ако имате любов към знанието и мъдростта, вие я намирате.
Всичко е тук и сега, всичко е пред вас. Най-важното от всичко е, че имате себе си. Точно в това „себе си” е скрито всичко.
Вие сте природата, а тя може да се ражда, размножава и самовъстановява. Програмите ги имате – те са генетични. Компютърът също – това е собственото ви тяло. Е, пуснете ги и си живейте живота!
За да се случи това трябва да знаете само паролата. В този текст имате и нея. И нищо друго не ви е необходимо!
Както многократно сме изтъквали, за здравето е необходима преди всичко човешка храна. Тя формира здраво човешко тяло. Тогава с него можете да се движите, да танцувате, да творите – и от това то става още по-здраво.
Ето и формулата, която ви е необходима:

Икономичен стил на
балансирано хранене

Часовете на прием са свободни, количества – също (освен изрично упоменатите).

Закуска

1. Топла (но не гореща) вода с лимон. Може по желание билков чай – неподсладен, без мед! До едно еспресо или турско кафе през ден (в останалите дни може какао)
2. Суров плод по избор и според сезона: киви, ябълки и др. Може фурми, шипки (накиснати в топла, но не гореща вода)

По желание и според сезона може да се включи втора закуска: печена ябълка с канела, задушена на пара тиква с канела, сурови ядки (вж по-долу)
По желание във времето до обяд може да включите най-важната животинска храна за деня – суровият жълтък – 1-2 броя дневно с 1-2 дни почивка седмично. Може да се приеме разбит с какао, фурма, топла (но не гореща) вода като шейк.
Преди употреба черупката на яйцето се измива щателно с препарат, гъбичка и гореща вода!
По желание може да се използва и като застройка към зърнени, бобени варива и зеленчуци, добавен след термичната обработка, непосредствено преди консумация, в плодови кремове с банан и др.
Добавя се само към храни с температура под 40°С!

Обяд
(обедът и вечерята са взаимнозаменяеми)

1. Суров зеленчук – морков, червено цвекло, магданоз и др. според сезона (за овкусяване – вж по-долу)
2. По желание може и задушени на пара зеленчуци – червено цвекло, моркови, карфиол, коприва, чушка и др. (препоръчително без картоф)
Препоръчителна рецепта “ФРЕШ – ГАСПАЧО”: настъргани моркови, червено цвекло, целина, магданоз, домат и др. зеленчук по избор се пасират, като се добавят предварително смлени на паста ядки (небелен сусам, лющено слънчогледово семе и др), парченце джинджифил – корен, джоджен, мента, копър, босилек. По желание се подправя с лимонов сок, чесън.
3. Сурови ядки: сусам, орех, лющено слънчогледово семе, тиквено семе, кайсиеви ядки и др. (могат да се смилат и добавят в салатата).
4. Зърнени варива – кафяв ориз, царевица (може и от сушената след предварително накисване), елда, лющено просо, варено грухано жито, лющен овес, овесени ядки, качамак от царевичен грис,
Препоръчителни рецепти
Сурово хлебче: накиснати за 12 часа семена (жито, ръж, овес, ечемик), смляни ядки (орехи и др.), чесън, лимон, подправки (ким, кимион) и др. – вж. рецептите
Домашно хлебче: накиснато или леко покълнало жито се смила, добавят се смлени сушени зеленчуци (или смлени морков и лук, магданоз), чесън, ким, лимон. Оформят се кюфтенца, които леко се изсушават на тефлонова тава.
5. Бобови варива: леща, нахут, грах, боб, соя на зърна.
По желание соев гранулат (може просто да се поръсва в храните).

Следобедна закуска

1. Плод
2. По желание – домашни бонбони: смляни ядки, сусам, орех и др., няколко фурми, какао, ванилия, канела – смесват се.

Вечеря
(вечерята и обедът са взаимнозаменяеми)

Сурова храна или по желание минимални количества млечни продукти и меса:
1. Млечни продукти
Кисело мляко – до ½ кофичка 2-3 пъти седмично
Сирене (обезсолява се) – до 100 гр 2 пъти седмично
Комбиниране: Млечните продукти се комбинират (съчетават) на един прием САМО СЪС ЗЕЛЕНЧУК – суров или термично обработен, (Киселото мляко се съчетава добре и с плодове – пресни или сушени).
По желание млечните продукти могат да бъдат приети и ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, неподсредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др. Всички млечни продукти се комбинират добре помежду си.

 

Сурово брауни

Не се обработват термично (могат да се добавят в топлата сервирана храна)!
Желателно е млечните продукти да се включват ДО 2-3 ПЪТИ СЕДМИЧНО В ГОРНИТЕ КОЛИЧЕСТВА.
2. Меса: риба и др. – до 1 път на 2 седмици
Комбиниране: Комбинират се САМО СЪС ЗЕЛЕНЧУК или могат да бъдат приети и ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, неподсредствено след консумация на въглехидратна храна (ориз и др.).
Рибата може да се ползва и сурова, изкисната за 12 часа в домашна марината от лимонов сок и подправки (начупен дафинов лист, черен пипер и др.).

 

Суровата храна следва да е поне 75% от дневното меню (това са плодове , зеленчуци, сурови ядки, суров жълтък)

Допълващи храни
1. Инактивирана хранителна мая на люспи (“Ернтезеген” или “Енгевита”): 2-3 суп.л. дневно и повече (може да сеприема между храненията или да се добавя към храните, задължително след термичната им обработка)
2. Коксамин (през зимните месеци може да е обогатен с вит. Д) – водорасли, осигуряващи минералния баланс и здрави кости – 2 табл. дневно, приети с растителната храна, препоръъчително в следобедните часове или вечер.

За овкусяване на ястията е желателно ползването на: ДЖОДЖЕН, МЕНТА, КОПЪР, БОСИЛЕК, джинджифил – корен и на прах, куркума, лимон, сминдух, кориандър, копърово семе (смляно), чимен, ким, кимион, шафран, девисил, чесън, сушени зеленчуци и др. (без сол!). Ако все пак много даръжите на солта, може да използвате диетичан калиева сол – 66% калий LoSalt, добавена непосредствено преди консумация!

За подслаждане: пасирани меки фурми (влизат в състава на горните рецепти); ограничено – тъмнокафява захар Muscovado, за чая – стевия Raab на таблетки. БЕЗ МЕД И ЗАХАРОЗА!

За омазняване
1. Суров жълтък
2. Домашна майонеза: сурови жълтъци, смляни на паста ядки (орех, слънчоглед и др.), подправки по вкус (лимон, чесън и др.). Всичките съставки се пасират, по желание с добавка на малко вода или домашен бульон до желана гъстота. Може да се добави към зърнени, бобени, зеленчуци, салати.
3. Ядков дресинг: смляни на паста сурови ядки (орех, слънчоглед и др.), лимон, вода, чесън, подправки по избор). Всичките съставки се пасират, по желание с добавка на малко вода или домашен бульон до желана гъстота. Може да се добави към зърнени, бобени, зеленчуци, салати.
4. Маслини БЕЗ КОСТИЛКА. НЕ ЧЕРНИ, ИЗКИСНАТИ И ОБЕЗСОЛЕНИ НАПЪЛНО и пасирани на песто заедно с добавени смляни орехи, чесън, лимон, босилек.
5. Краве масло: до 20g дневно, 2-3 пъти седмично.
ПОСОЧЕНИТЕ ОМАЗНИТЕЛИ НЕ СЕ ОБРАБОТВАТ ТЕРМИЧНО! ДОБАВЯТ СЕ ВИНАГИ СЛЕД ТЕРМИЧНАТА ОБРАБОТКА НА ХРАНАТА!

В програмата НЕ се ползват хляб (освен посочените), олио, зехтин, мед, сол.

Включете повече движение, но не само ходене, а също и тичане, танци, излети в планината.
Излагайте се редовно на слънце, особено през зимата!

Хранете се 1 месец и отчетете резултата. Ако пиете лекарства, е препоръчително да направите програмата под наблюдението на вашия личен лекар, който по схема следва да ги намалява според състоянието ви, защото те ще станат излишни

 

Сурово брауни

Необходими продукти:

1 и 1/2 чаша сурови орехи

4 супени лъжици сурово какао

16 фурми (обезкостени)

щипка хималайска солЗа глазурата:

2 супени лъжици кокосово масло (разтопено)

2 супени лъжици сурово какаоНачин на приготвяне:

Слагаме по-голямата част от орехите и бадемите в блендер и ги смиламе. След това добавяме какаото, фурмите плюс щипка сол и отново пасираме, докато се получи маслено тесто на трохи.Прибавяме и останалите орехи. После прехвърляме тестото в тавичка с домакинско фолио и го пресоваме, за да получим пласт с дебелина около 1 см.Д-р Гайдурков: Солта е най-големият враг на отслабването

Солта е централният и все още недооценяван проблем в съвременната диетология, а с това и значим за цялостното човешко здраве. Социалният навик за добавяне на една-единствена сол (сред хиляди други соли!) – натриевия хлорид, е причината тя да се ползва все още с “шапка невидимка”.

"В миналото добавянето на сол е било необходимост. Тя е била универсалният антисептик и консервант. И е изпълнявала тази си функция тъкмо поради своята токсичност – микробите умират в нейното концентрирано присъствие.Разбира се, натрият е жизненоважен и основен извънклетъчен катион. Но той, както всички други йони, има строг и тесен физиологичен диапазон. В кръвната плазма натриевият хлорид е 0,9%, нито микрограм повече! При всяка частица в повече организмът ни крещи: “Това е отрова, на секундата трябва да я разредя”. И той я разрежда с цената на отока, на задръжката на вода!Сложете щипка сол върху раничка – ето така щипе солта, попаднала в тъканите!" - твърди д-р Георги Гайдурков, ученик на Лидия Ковачева и автор на книгите "Човешкото хранене" и "Горещи теми в храненето"."Приема се вече, че дневната потребност от натриев хлорид е само около 1 грам (0,5-1,5 г). А съвременният човек на “западна” диета консумира около 20 г! Огромна, отровна доза, с която организмът ни може да се пребори само като я разреди и след това бавно и мъчително я отделя главно през бъбреците, изгаряйки отходните органи.Солта е основната причина за наднорменото тегло. Нито излишните калории, нито дори въглехидратите с висок гликемичен индекс, имат тази мощна роля за надебеляването ни. Солта задържа вода и това е главната причина за свръхтеглото на съвременното човечество.Освен това добавянето на натриев хлорид води до загуба на всички други соли – измества ги. Сложим ли щипка сол, задължително губим калций, магнезий, цинк и мн. др. – настъпва дисбаланс. Солта променя целия човешки метаболизъм.Как да се отърсим от магията на солта?Първо – с информация. Категорично за организма не е необходима никаква добавка на сол, ако се храним пълноценно – с достатъчно сурови зеленчуци, плодове, ядки. Там се съдържа единият необходим грам натриев хлорид!Само с премахването на солта вие ще наблюдавате веднага нормализиране на телесното тегло и изчезването на редица симптоми и болежки. Но е необходимо не само да махнем солницата от масата. По-големият проблем е т.нар. скрита сол в готовите продукти. Ако консумирате дори само купен хляб – вече сте надскочили неколкократно допустимата дневна доза натриев хлорид.Свикнали сте с вкуса на солта? Заменете я с ароматни подправки, с люто и кисело (лимон).

 тахан и мед равни части, начупени сурови орехи и сушени череши всичко е закупено от здравословен магазин (нарочно не давам грамажи и всичко е на око защото аз понякога си смесвам по една лъжица само мед и сусам с добавките). 
Става уникално вкусно, но трябва да се разбърка доста бързо, че веднага стяга, а Емилова правеше от тази смеска топчета овалваше ги в кокосово брашно и в хладиника да си хапкаш сладко винаги когато пожелаеш.

 Необходими продукти за Гуакамоле:2 бр. авокадо

1 домат

1-2 скилидки чесън

пресен лук - зелената част

люта чушка - пропуснах я, тъй като исках да хапнат и децата

лимонов сок

солАвокадото се разрязва на две, маха се костилката, обелва се, нарязва се на парченца и се пасира с вилица.Домата се обелва и от него се ползва само месестата част.Добавя се пасираният чесън, малко лук, ако искате - нарязаната на ситно люта чушка и се подправя с лимонов сок и сол на вкус.Не добавяйте мазнина - авокадото си е мазничко.

Super size me

 

 

 

  • Сътрудничество по Програма BAS
  • Пълно абонаментно счетоводно, данъчно и ТРЗ обслужване
  • Еднократни услуги и консултации
  • Годишно счетоводно и данъчно приключване
  • Обявяване на отчети (ГФО) в Търговския регистър
  • ЦЕНИ - ГОДИШНИ ДАНЪЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ
  • ЦЕНИ - ГОДИШНО СЧЕТОВОДНО И ДАНЪЧНО ПРИКЛЮЧВАНЕ